Hoe gaat het nu met………..?

Zodra wij de pups naar school gebracht hebben zijn we afhankelijk van de informatie die wij krijgen van de school.

De 1e 3 weken zijn de honden in een zogenaamd BAT training.  Tijdens deze BAT training moeten de honden eerst wennen aan hun nieuwe omgeving en aan hun collage “studenten”. 1e dagen is het voornamelijk rennen, spelen en los lopen in het Amsterdamse bos.

Na 3 weken krijgen wij een telefoontje van PPZ (puppypleeggezinnen zorg) zij vertellen ons hoe het ervoor staat. Er zijn 3 mogelijkheden

1) de hond is door naar de opleiding

2) de hond heeft iets meer tijd nodig om te wennen en krijgt een (verlengde) BAT

3) de hond wordt afgekeurd.

Terug op school (tekst www.geleidehond.nl)

Als de hond ongeveer 14 maanden is, brengt het pleeggezin hem naar de geleidehondenschool in Amstelveen. De opleiding, die zes tot acht maanden duurt, kan beginnen. De hond leert om zijn blinde baas veilig door het verkeer en langs obstakels te geleiden, niet alleen op de grond maar ook in de lucht. De geleidehond leert rekening te houden met een ruimte van één meter  rechts van hem en twee meter boven hem. Zo kunnen de baas en de hond overal veilig langs en onder door.

Zoek de zebra!

De geleidehondeninstructeur leert de hond ook commando’s om hem te kunnen sturen, zoals links en rechts. Bovendien leert de hond oriëntatiepunten aan geven zoals stoepranden en zijstraten. De visueel gehandicapte weet zo waar hij is. Dan zijn er nog de zoekcommando’s die de hond onder de knie moet krijgen, voor het opzoeken en aangeven van bijvoorbeeld een lege zitplaats, een brievenbus, een zebrapad of een geldautomaat.

Ongehoorzaam

Belangrijk in de training is de “intelligente ongehoorzaamheid” . Kort gezegd betekent dit, dat een geleidehond een commando weigert als dit gevaar oplevert. Het is lastig voor een hond om dit te leren. Hij is er van nature op gericht om zijn baas juist wél te gehoorzamen. Toch is het van levensbelang dat een geleidehond dit kan (bedenk dit op een perron, of bij een drukke straat!)

In dit hoofdstuk kunnen jullie lezen hoe de tijd op school is gegaan en waar ze uiteindelijk hun mandje hebben neer mogen zetten.