Van pup tot geleidehond

HOE WORDT EEN PUP EEN GELEIDEHOND

(info van www.geleidehond.nl)

 

De moederhonden van KNGF Geleidehonden zijn ondergebracht bij geselecteerde fokgastgezinnen. In deze gezinnen worden de pups geboren. Direct na de geboorte komen zij in aanraking met het huiselijke leven en begint de socialisatie.

Wanneer de pup ruim zeven weken oud is, verlaat hij zijn moeder en nestgenoten om naar het puppypleeggezin te gaan. Daar wordt hij het eerste jaar verzorgd, opgevoed en gesocialiseerd. Zeven weken is nog jong, maar toch is dat een goede leeftijd om het nest te verlaten. De pup staat nu het meest open voor zijn omgeving en alles wat daarin gebeurt. Daarom wordt direct, zij het rustig aan, een begin gemaakt met de opvoeding en de socialisatie. De pup moet goede hondenmanieren leren, basiscommando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘mand’ en hij moet wennen aan alles waarmee hij straks als geleidehond ook te maken krijgt. Kinderen, katten en andere honden, treinen, drukke winkelcentra en onweer, hij mag in letterlijke zin nergens meer van staan te kijken als zijn opleiding begint. Wanneer een hond niet aan al deze zaken in zijn eerste levensjaar went, went hij er nooit meer aan.

 

Op een leeftijd van circa 16 maanden gaat de aspirant geleidehond terug naar school om aan zijn opleiding te beginnen. De opleiding duurt ongeveer acht maanden. Een geleidehond moet zijn baas veilig door het verkeer leiden, waarbij hij zowel obstakels op de grond als in de lucht moet omzeilen. Hij leert rekening houden met rechts één meter ruimte en twee meter ruimte in de hoogte. Deze marge is voldoende om samen met zijn baas veilig langs en onder elk obstakel door te lopen. Een misvatting is dat geleidehonden zelf de weg weten. De visueel gehandicapte persoon moet zelf de route kennen en de hond met commando’s sturen. Tijdens de route geeft de hond oriëntatiepunten, zoals stoepranden en zijstraten aan. Daarnaast kent de hond een heel scala aan commando’s om bepaalde zaken aan te geven, zoals de zebra, de brievenbus, een deur, een zitplaats enzovoort. De opleiding van de geleidehonden wordt zonder dwang verricht. Het is de bedoeling dat de hond zijn werk altijd met plezier doet. De hond leert ook om zelfstandig te werken. Eén van de moeilijkste zaken daarbij is het weigeren van een commando. Wanneer een geleidehond het commando krijgt door te lopen terwijl voor hem het einde van het perron opdoemt, dan zal de hond dit commando weigeren en zijn baas blokkeren. Voor een hond is dit heel moeilijk omdat hij er op ingesteld is datgene te doen wat zijn baas van hem vraagt. Toch kan ‘ongehoorzaamheid’ wanneer gevaar dreigt, van levensbelang zijn.

Beheerst de hond het geleidewerk, dan volgt de eindinstructie. Op de KNGF Geleidehondenschool in Amstelveen leert de aspirant-geleidehond gebruiker onder leiding van een ervaren instructeur omgaan met de geleidehond. Baas en hond leren elkaar al in een eerder stadium kennen om te kijken of het ‘ klikt’. Het is belangrijk dat de beide karakters bij elkaar passen, maar ook moet het looptempo van de hond passen bij dat van zijn baas en moet de hond de hoeveelheid werk die zijn baas voor hem in petto heeft aankunnen. Al deze voorwaarden zijn belangrijk voor het welslagen van de combinatie baas/hond.

Na de instructieweken gaan de hond en zijn baas naar huis. In de woonomgeving van de geleidehond gebruikers trainen zij onder leiding van een instructeur dan nog enige tijd verder.

Ook gepensioneerde geleidehonden die niet langer voor hun blinde baas kunnen werken en door omstandigheden daar ook niet meer kunnen blijven, krijgen dankzij adoptiegezinnen van KNGF Geleidehonden de goede oude dag waar zij recht op hebben. De gemiddelde leeftijd waarop een geleidehond met pensioen gaat is negen jaar. Het is niet de bedoeling zo lang te wachten met pensioneren dat er bijna geen pensioentijd meer over is. Een geleidehond geniet namelijk echt van die periode van rust en vrijheid en die wordt hem graag gegeven na al dat goede werk dat hij heeft gedaan!

2 gedachten over “Van pup tot geleidehond

  1. Hallo! Wat een leuke en informatieve site. Ik heb mij aangemeld als pleeggezin maar heb toch een vraagje die jij misschien weet. Mag je wel puppy en/of vervolg cursussen doen met de pup?

    • Hallo Suzette,
      Wat leuk dat jullie je hebben aangemeld als pleeggezin.
      Alle vaardigheden worden aangeleerd door de consulentes van KNGF.
      In principe worden er geen cursussen gegeven.
      Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *