Raska (2011 – 2012)

 

Hier dan een blog over Raska’s eerste 2 wkn in ons gezin.

Op 10 oktober 2011 zijn we met de kinderen naar Amstelveen gegaan om onze 5e KNGF pup op te gaan halen. We wisten toen alleen dat het een pup zou zijn van Mama Bonnie (zwarte labrador) en Papa Youri (Golden retriever). Het was een nest met 10 pupjes  5 reutjes en 5 teefjes, 3 zwarte en 7 blonde. De naam van de pups beginnen met de letter R.

Omdat er geen files waren waren we veel te vroeg in Amstelveen, dit gaf ons wel de gelegenheid om aan Carla (hoofd kennel)  te vragen hoe het met Uno ging. Ze was erg enthousiast over Uno, hij zorgde er wel voor dat je zijn kennel niet voorbij liep zonder hem een aai te geven. Wat is dat toch fijn om te horen zeg, zeker op zo’n  toch al leuke dag.

De gezinnen druppelde langzaam binnen en om 11 uur was iedereen aanwezig, na het standaard verhaaltje en het voorstellen werd natuurlijk het fokgast gezin bedankt want zij hebben weer vreselijk veel werk verzet met 10 pupjes. Daarna kwam het uitdelen van de mappen, snel open maken en  zoeken waar de naam staat! We krijgen Raska een blonde reu. Spannend weer hoor, we konden ons wel direct goed vinden met de naam dat is altijd erg prettig.

Nadat we de demonstratie gehad hebben door Nestor (die het erg knap deed) was het tijd voor de rondleiding omdat het erg druk was en wij dit al vaker gezien hebben zijn wij even in de hal gebleven en wat gekletst met het fokgastgezin.

Daarna kwam het grote moment, het uitdelen van de mand met alle attributen en het voer en daarna werden ons 1 voor 1 de pups overhandigd! Wat zijn ze allemaal weer leuk zeg. Het was nog even puzzelen voor het maken van de groepsfoto en daarna snel in de auto om naar huis te gaan. Ook dit ging weer zonder files. Wat een mooi mannetje mogen wij meenemen zeg, hij woog 5.2 kilo en was daarmee de lichtste van het nest, dit kwam omdat hij ook de actiefste zou zijn!!

Vanaf het moment dat we Raska in handen kregen was het genieten, het is een hele lieve, slimme en ook nog eens een hele mooie pup.

We moesten thuis ontzettend lachen als hij ging eten, hij sprong  met zijn voorpoten erbij in de bak zo’n haast had hij, wat wil je ook als er altijd nog 9 andere kapers op de kust lagen. Hier moesten we dus mee aan de slag. Hij kreeg 4 x p dag 60 gram brokjes, dat was even wennen maar gelukkig zorgt Raska zelf wel dat we geen maaltijd vergaten. Al heel snel had hij door dat er niemand zijn brokjes wilde hebben en al snel bleef hij mooi zitten voor dat hij ging eten. Nu blijft hij zelfs braaf wachten op “vrij”  voordat hij gaat eten. Zo leuk om die verandering te zien gebeuren.

Na 4 dagen al meteen een dolle boel, Lisa vierde haar verjaardag, eerst met haar vriendinnen en een paar dagen later met veel andere mensen (en natuurlijk was Silvester) er ook. O wat was die leuk zeg. Raska moest even wennen maar vond het allemaal prima en in alle drukte ging hij heerlijk in een klein hoekje van de keuken liggen slapen.

Donderdag 20 oktober was het tijd voor zijn 1e dierenarts bezoek, een gehele check up en natuurlijk zijn vervolg enting! Hij is helemaal oké bevonden.

Raska weegt inmiddels alweer 7.6 kg!!

Dinsdag 25 oktober komt Faisca(consulente KNGF) kijken hoe het met hem gaat, eerst even thee gedronken en laten zien hoe goed Raska al blijft wachten op “vrij”   voordat hij gaat eten, dat is zo leuk om te zien bij zo’n kleine pup. Daarna even alles doorgenomen, toen kon ze wel weer gaan haha, nee hoor we zijn nog even hier bij ons naar het bos geweest, dat is voor mij even spannend. De pup van het vriendje van Timo is 2 maanden geleden in dat bos zo geschrokken van een andere hond dat hij is weggerend, gaan rennen en rennen en zo de weg op waar net een auto aan kwam. Helaas heeft dat pupje het niet overleefd. Ook al weet ik dat het een ongeluk was blijft het nu natuurlijk in mijn hoofd spoken en vind ik het ook erg spannend om Raska los te laten, we hebben dus afgesproken om daar samen aan te werken om zo het vertrouwen te krijgen. Hij deed het super goed, reageerde goed op de commando’s en hield mij goed in de gate. We gaan het opbouwen zodat ik ook alle vertrouwen weer krijg. Hij mag meer brokjes en dat vind hij helemaal niet erg, vanaf vandaag krijgt hij dus 4x 70 gram en mochten wij merken dat hij meer nodig heeft mag hij zelfs 4x 75 gram!

’s Nachts slaapt hij heerlijk in zijn bench en  meldt zich vaak wel erg vroeg (rond 6 uur)!! Hij blaft zodra hij enig geluidje hoort boven. Het zindelijk worden gaat goed, hij geeft zelf al goed aan wanneer hij moet poepen, het plassen gaat soms mis maar dat is meer aan ons te wijten als aan hem zelf!

Raska kan heerlijk spelen, hij vind het geweldig om in zijn mandje met speelgoed te duiken en alles eruit te halen om net het onderste speeltje eruit te pakken om mee te spelen.

Hij reageert super goed op het fluitje, maar niet alleen op het KNGF fluitje hij reageert ook op fluitjes in een liedje of op de tv of als iemand anders aan het fluiten is denkt hij al dat hij ergens heen moet om te eten! Lekker slim van dat blondje toch?

Het is echt weer een heerlijk pupje, we genieten weer volop van hem.

Tot zover dit blogje over Raska’s 1e 2 weken bij ons.

2 tot 5 maanden

Raska is echt een heerlijke pup om in huis te hebben.

We oefenen goed met het los lopen in het bos en dat gaat heel erg goed, we merken bij Raska heel goed dat als hij het even te spannend vind dat hij snel “bescherming” zoekt bij ons tussen of tegen de benen.

Bij het lopen in de wijk is Raska erg springerig, alle blaadjes, mensen, fietsers, brommers en autos zijn leuk, het lijkt wel of hij denkt dat ze allemaal voor hem komen. Het is best moeilijk om hem af te leiden op dat moment. Poepen en plassen gaat erg goed in de goot, Raska is erg makkelijk met het zindelijk worden, hij geeft goed aan wanneer hij naar buiten moet.  Harley de kat is een leuk speelmaatje, de ene keer is het kat achter hond aan en de andere keer hond achter kat aan! Commando’s oefenen  gaat goed, we doen het tussen neus en lippen door en dat werkt bij Raska erg goed. Omdat er ook dit jaar een kerstkaart gestuurd moet worden wil ik daar ook dit jaar “onze”  pup op hebben en dus op naar het bos met de kerstmuts. Natuurlijk wil Raska niet wat ik wil en dus heb ik met veel geduld op een boomstronk zitten wachten totdat  er een mooi moment kwam, na 3 kwartier was het zover en vond ik het goed! Met het eindresultaat was ik weer erg blij dit keer. Wat een knapperd is het toch.

Smorgens blaft hij ons nog steeds wakker dat is iets waar we minder blij mee zijn, gelukkig is het al een half uurtje later (nu rond half 7) maar we moeten er wel echt uit helaas.

Op 17 september is Raska 4 maanden oud, hij gaat dan van 4  naar 3 voedingen per dag, dat is elke keer even wennen maar Raska past zich ook hier erg goed aan. Spelen met andere honden is een feest, hij is een beetje terug houdend maar geeft niet op. Vooral met Silvester kan hij heel fijn spelen. Silvester zet hem af en toe flink op zijn plaats maar Raska vind dat allemaal prima.

In de auto vind Raska altijd fijn, soms gaat hij achter de in bak omdat hij erg vies is en zelfs dat vind hij prima. Ook mag hij soms mee naar mijn werk heerlijk op ontdekkingstocht allemaal  nieuwe luchtjes om vervolgens bij de voerbak van de oude hond in slaap te vallen.

Thuis is Raska altijd met kussentjes in de weer, het kussentje uit zijn mand legt hij neer daar waar wij zijn, daar gaat hij dan ook netjes op liggen. Hij loopt dus heel de dag met zijn kussentje te sjouwen.

Binky is het hondje van de buren, Binky is erg klein en komt af en toe even bij ons spelen, Raska is erg voorzichtig met Binky en dat is echt heel lief. Binky bijt flink van zich af maar Raska laat zich niet uit het veld ruimen.

Groeien doet Raska als de beste en 1 kilo per week komt er netjes bij hij krijgt  nu (16 jan), 5 mnd oud,  3 maaltijden van 110 gram. Af en toe een heerlijk bot gaat er zeer zeker ook in. Hij weegt nu 19 kilo (5 mnd) !!!

Alleen thuis blijven gaat prima, hij ligt lekker in zijn bench en slaapt als een roosje, als wij savonds gaan eten loopt hij zelf de bench al in dat is al routine geworden.

Het socialiseren staat nog op een laag pitje, daarmee wil ik zeggen dat we het heel voorzichtig aanpakken. Het voornaamste wat we doen is herhalen, zoveel mogelijk herhalen zodat hij zich steeds zekerder gaat voelen. Dit houdt oa in dat we hem eerst goed laten wennen aan het plein voor het station, daarna de station hal door lopen. Dit is nog zo spannend voor hem dat we het perron nog niet halen. Maar we zetten door, ook hier bij het plaatselijke winkelcentrum hebben we deze aanpak, eerst lekker buiten lopen en dat rondje uitbreiden door even door de tunnel te lopen.

Deze aanpak werkt maar het gaat het heel langzaam.

24 jan bezoek KNGF

Vandaag was het de beurt aan Marieke om ons een bezoekje te brengen. Na de enthousiaste begroeting van Raska en een kopje thee hebben we Raska’s doen en laten wat door gesproken. Raska is en blijft een gevoelig hondje, het socialiseren pakken we dan ook heel rustig aan. Op de vraag wat we vandaag graag zou doen was het station niet moeilijk te raden. Omdat Eindhoven waar wij altijd heen gaan op dinsdag veel te druk is besloten we uit te wijken naar Best. Dit bleek ook niet zo’n goede keuze omdat dit station in een “bak” ligt waar de treinen hard voorbij razen. Maar goed we hebben een stuk buiten de bak gezocht en dat deed Raska erg goed. Hij vond het wel spannend maar was niet super onder de indruk. De kaas was toch net iets lekkerder. Toen we even bleven staan hebben we hem een lekker bot gegeven (wat ineens een stuk minder lekker was als de kaas die het vrouwtje had!) Daarna weer met de lift naar boven en een stukje buiten gelopen.

Het was zichtbaar spannend voor Raska maar hij heeft zich er super goed doorheen geslagen. We gaan door met oefenen op het station als we een geschikt station gevonden hebben en anders toch in Eindhoven op zondagochtend. Verder de vertrouwde winkels, nog geen nieuwe winkels maar hem eerst vertrouwd maken met dat wat hem al bekend is. Wel gaan we nu zijn dekje gebruiken wat ook wel makkelijker is in de winkels.

Het “winkelcentrum” bij ons in het dorp ging al erg goed voor zijn doen, natuurlijk moest hij nog een keer poepen van de spanning maar dat hoort bij Raska! We zijn al in het kruidvat geweest en hij ging braaf zitten bij de kassa! Wowww hij maakt sprongen vooruit gang.

We zijn super blij dat Marieke de tijd heeft genomen zodat we ook zelf wat meer vertrouwen krijgen. Instappen in de  treinen en bussen dat hoeft nog niet als Raska zich lekker voelt op dat soort plaatsen komt dat vanzelf wel.

Zijn tanden groeien goed en zijn flosje mogen we afknippen!!

Kortom een heel leerzaam en nuttig bezoek waar we weer volop mee aan de slag kunnen.  We zijn weer reuze trots op onze grote “stoere” man (die nu uitgeteld in zijn mand ligt!!)

Bij het vallen van de 1e sneeuw staat Raska al voor het raam naar buiten te kijken, kijken wat de kinderen aan het doen zijn.

Als hij buiten in de goot komt is het wel heel erg vreemd, want waar is nu de goot gebleven? Hij is zichtbaar uit zijn doen en weet dan ook echt niet waar hij moet plassen. We moeten het even volhouden en na een tijdje is hij er wel aan gewend.

Heel triest is dat Harley de poes aangereden wordt en overlijd. Elke keer als Raska binnen komt na het wandelen kijkt hij even op de trap want daar zat Harley altijd te wachten. We missen hem echt heel erg.

De sneeuw blijft even liggen en we zijn dan ook veel in het bos te vinden, de kinderen gaan daar lekker schaatsen op het ven en Raska mag met de andere honden in het bos ravotten. Soms even lekker de terras training oefenen om warm te worden. Dat is natuurlijk niet makkelijk met 4 hondjes erbij maar ook daar geeft Raska wel aan toe.

Hij groeit als kool en we denken ook dat hij echt wel een grote hond gaat worden, zijn vacht verliest hij al, dat is even minder voor in huis maar ook dat hoort erbij.

Smorgens is het blaffen ook al een stuk minder als is half 8 echt al uitslapen voor ons, maar soms werkt het ook wel als we hem even toe spreken.

Raska eet 3x per dag 110 gram en weegt nu 22 kilo

Op 16 februari als het vrouwtje jarig is worden we smorgen verrast met een bezoekje van Patricia en Myrna met natuurlijk Silvester en Tamar. Dat was natuurlijk helemaal geweldig! Wat een feest, ze kunnen niet genoeg van elkaar krijgen. We maken nog een lekkere wandeling in het bos en als we later thuis komen geven Tamar en Raska al toe en gaan heerlijk liggen voor zolang het duurt. Raska vind het geweldig maar zodra er een andere hond gaat blaffen trekt hij zich terug bij mij.

5 maart 2012  1e stadsbezoek

Spannend, het 1e stadsbezoek van Raska staat op het programma.

We hebben zelf nog weinig gedaan mbt de socialisatie in de stad omdat het voor Raska nog spannend is. Daarom hebben wij ons nog beperkt tot de plaatselijke winkels en dat gaat prima.

Bij aankomst op het station merkte ik de oude vertrouwde spanning bij Raska alweer opkomen, we moesten even wachten en ik merkte dat de spanning af begon te nemen.

Toen Faïsca arriveerde besloten we het dit keer niet te spannend voor hem te maken.

Allereerst naar de bussen door de stationshal. Dit was erg moeilijk voor Raska maar als ik zijn aandacht bleef trekken ging het heel goed. De instap van de bus ging perfect, hij vond het zelfs leuk!!  Daarna weer terug door de stationshal, we twijfelde nog even of we de trein mee moesten nemen, dit zou namelijk betekenen dat  we Raska de grote trap op moesten dragen en aangezien Raska een al flink uit de kluiten gewassen hond is zou dit niet meevallen. Trap lopen is echt nog te vroeg voor hem dus dat was geen optie. Omdat hij de bus zo goed deed wilde we toch de trein ook proberen, Faïsca heeft haar gymoefeningen weer gehad voor die dag en Raska de grote trap opgedragen!!!  Daar stond een sprinter te wachten, hier waren we erg blij mee want station Eindhoven heeft geen makkelijk perron waardoor de instap soms erg moeilijk is. We liepen naar de trein en Faiisca ging de 1e keer met hem. Hij ging er prima in, hij werd helemaal enthousiast van alle beloningen die hij kreeg. Ook het uitstappen ging prima. Daarna was het mijn beurt, ik gaf hem de volledige vrij riem en hij sprong direct lekker enthousiast de trein in. Echt super wat een vooruitgang hebben we geboekt.

Hierna nog een keer in de trein en daarna de trap weer af. Nog een klein rondje door de stad en daar de af en blijf gedaan. Dit ging prima. Op naar de thee waar we alle dingen nog even doorgesproken hebben. Raska vond het prima en ging languit liggen midden in het pad.

Kortom het was een heel goed stadsbezoek, we zijn erg tevreden over de vorderingen die Raska maakt. Natuurlijk moeten we niet te hard van stapel lopen en we blijven voorzichtig maar we zijn erg blij met de manier hoe hij zich ontwikkeld.

Ook in huis is het een geweldig lieve en makkelijke hond, het blaffen al vroeg in de ochtend is voorbij, hij is wel wakker maar gaat dan niet meer blaffen. Hij is heel rustig in huis en zijn kussentje uit zijn mand is nog steeds een grote favoriet. Hij neemt het overal mee naar toe en als het niet in zijn mand ligt savonds kijkt hij ons heel zielig aan en loopt hij echt met zijn ziel onder zijn poten totdat wij het weer in zijn mand hebben gelegd zodat hij kan slapen.

Hij vind het geweldig om te knuffelen en komt dan ook graag dicht tegen je aanzitten om lekker geknuffeld te worden.  Als de kinderen buiten spelen  houd hij het graag goed in de gaten.

Buiten lopen gaat ook steeds beter, hij is steeds minder snel afgeleid waardoor hij zich beter kan concentreren op het lopen.  Poepen en plassen gaat keurig in de goot.

Raska weegt op 13 maart (bijna 7 mnd) 24.4 kilo en hij krijgt 3x 110 gr eten per dag.

Het is een mooie, slanke hond die al hoog op zijn poten staat, hij heeft mooie donkere oortjes en een hele lange staart. Hij groeit momenteel erg hard waardoor hij soms erg “slungelt” met zijn achterpoten.

Raska vanaf maart 2012

Raska blijft nieuwe (vreemde) situaties spannend vinden. Het station blijft een groot struikelblok. De vele mensen, de koffers, de galm in de hal enz enz Raska vind het maar niets. Omdat de instap in de bus erg goed gaat besluiten we het station even te laten voor wat het is.

Buiten lopen gaat goed, Raska is een leuke, mooie en sociale hond. Hij groeit echt ontzettend hard en weegt op 5 april (8 mnd oud) alweer 25,8 kg. Raska staat vooral erg hoog op zijn poten en is erg slank gebouwd. Hij lijkt erg veel op papa Youri (Golden retriever) zegt het vrouwtje van Youri.

We gaan lekker veel wandelen met andere honden, lekker in de Drunense duinen met Silvester en Patricia of dichterbij huis met Jacqueline en Luca, je vind het erg leuk. Wel ben je erg onder de indruk als je even opzij gezet wordt. Je geeft je dan direct over maar speelt wel lekker door als het weer over is.

Alleen blijven gaat goed, je ligt lekker in de bench, niet omdat het moet maar omdat je het een fijne plaats vind om te liggen.

In April alweer het 2e stadsbezoek, wat gaat het toch snel.  Het station blijft spannend, toch merken we dat er verbetering in zit. We gaan dus gewoon door met het rustig opbouwen, dit is het enige wat Raska nodig heeft.

Het lopen in de stad gaat prima. commando’s gaan ook erg goed.

Buiten apporteren vind hij geweldig heerlijk met de frisbee hij blijft hem terug brengen.  In het bos blijft hij mooi bij me, ook als hij met andere honden aan het spelen is en ik roep hem komt hij direct, echt heel goed.